De dagen nadat ik een boekje opendeed

Saskia geeft een lezing op de boekpresentatie van Ondankbaar Loeder in ZenderenDe dagen na mijn boekpresentatie in Nederland op 9 december 2017, voelden alsof ik moest bijkomen én nagenieten van een overweldigend feest. Vrienden en familieleden trotseerden die dag de, door het KNMI afgegeven, code oranje. Nederland dompelde zich onder een prachtig wit kleed. Voor de één betekende dit o.a. lekker sleetje rijden of een sneeuwpop maken, voor de ander was dit glibberen op de autowegen. De ontmoetingen met mijn gasten waren hartverwarmend en zij waren vol begrip waarom ik mijn autobiografie had geschreven. De prachtige speech van mijn nicht Inge, bevestigde mijn traumatische jeugdervaringen. Ik voelde mij trots en dankbaar toen ik de verkochte boeken mocht signeren.

Tussen twee sneeuwbuien door, Saskia Freichmann-Wijsbeek, auteur autobiografie 'Ondankbaar Loeder' in de sneeuw airport Eindhoven 11 december 2017 vlogen we terug van Eindhoven naar Alicante, waar Tom ons (na 4 uur vertraging) weer veilig naar huis bracht. De zon scheen over de bergen van Las Virtudes en in mijn hart. Heerlijk nagenieten van een succesvolle boekpresentatie. 

De eerste recensies en reacties

De recensies op onder andere Facebook, Instagram, LinkedIn en op Bol.com kwamen binnen. Sommigen schreven mij dat zij het boek binnen no-time hadden gelezen. Anderen waren zeer onder de indruk. Op Bol.com zijn de recensies openbaar. Iedereen kan deze lezen en aangeven of de recensie ‘Ja/Nee’ nuttig vond. Het doet mij zo goed, om in zowel de persoonlijke berichten dan wel in de openbaren berichten, te lezen dat mijn verhaal leesbaar is en dat ik word geloofd. Maar ook mijn boodschap aan alle betrokkenen (slachtoffers en omstanders) om bijtijds professionele hulp te zoeken.

Echter niet alleen hartverwarmende berichten vielen in mijn inbox. Zo was er iemand (omwille van een mogelijke rechtszaak die hij aankondigde noem ik vooralsnog niet zijn naam) die mij bedreigde door mij uit te nodigen om eens bij hem langs te komen, ‘als ik tenminste dat zou durven’, zo schreef hij mij. ‘Het is echter niet goed voor jouw gezondheid’, benadrukte hij ook nog even. Het gaat hier om een familielid, die ik nota bene nooit ontmoet heb, van een personage die ooit een zeer belangrijke rol in mijn leven heeft gespeeld.

Een ander familielid, die al ruim 15 jaar niet meer met mij sprak, verbrak opeens het stilzwijgen. Ze feliciteerde mij met het terugslaan én dat ik het fout had met mijn informatie over haar. Zij wilde destijds geen contact meer met mij omdat ik, volgens haar, haar man aan het versieren was. Heel bijzonder, aangezien ik haar man verre van aantrekkelijk vond en toentertijd zwaar verliefd was op een andere man. Na mijn reactie op haar e-mail, waarin ik haar vertel dat dit nooit aan de orde is geweest en dat ze haar verdenkingen bespreekbaar had moeten maken , had ze wederom niet het fatsoen een antwoord te geven. Weer een gemiste kans. Door haar onzekerheid heeft ze veel dierbare familie van mij afgenomen.

Een andere reactie was van een oud klasgenoot. Het boek vond ze aangrijpend en de informatie was kloppend. Ze was not amused  op de manier zoals ik de personages beschrijf. Daarom wilde ze ook geen recensie schrijven. Tja, ieder heeft zo zijn eigen mening.

De Nederlandse Bibliotheek

De Nederlandse Bibliotheek Dienst (NBD Biblon) schreef dat zij mijn boek gaat recenseren. NBD Biblon zorgt ervoor dat ‘Ondankbaar Loeder’ uitleenklaar wordt gemaakt voor openbare bibliotheken en schoolmediatheken. Met ‘uitleenklaar’ wordt bedoeld dat NBD Biblon het boek voorziet van extra versteviging, van een titelbeschrijving en een rugetiket, zodat het na ontvangst meteen in de collectie van bibliotheken kan worden opgenomen en geschikt is voor jarenlang gebruik.

Covers autobiografie Ondankbaar Loeder door Saskia Freichmann-WijsbeekDit betekent dat ‘Ondankbaar Loeder’ straks (april 2018) ook te lenen is in alle Nederlandse Openbare Bibliotheken. (NUR : 402)

Hoe leuk is dat.

De Koninklijke Bibliotheek

De Koninklijke Bibliotheek meldde dat mijn autobiografie “Ondankbaar Loeder” is opgenomen in het Depot voor Nederlandse Publicaties (onder PPN 413571548).

Koninklijke Nederlandse Bibliotheek heeft 'Ondankbaar Loeder' opgenomen in het depot Mijn boek zal blijvend deel uitmaken van het collectieve culturele erfgoed van Nederland, zoals dat door de KB in opdracht van de Nederlandse overheid wordt verzameld. Alle ontvangen publicaties worden onder optimale condities bewaard en gearchiveerd. De KB geeft bekendheid aan de gedeponeerde publicaties via de Nederlandse Bibliografie. Zo leuk voor mijn kleinkinderen later.

Boekverkoop

Dagelijks ontvang ik een rapportage, hoeveel en via welke verkoopkanalen ‘Ondankbaar Loeder’ is verkocht. Iedere dag is het weer een feestje om de verkoop te mogen volgen. Mijn autobiografie is te bestellen bij alle boekhandels, ook via het Internet. Ik zag dat er veel exemplaren werden verkocht in mijn geboorteplaats Stad Delden. The Read Shop Express Delden bestelde regelmatig een aantal exemplaren. Dat doet mij zo goed, dat mijn oud stadsgenoten open staan om mijn leven van een andere kant te vernemen.

Poeziealbum van Karin met gedichtje van Saskia WijsbeekToen ik een aantal maanden geleden een reünie bezocht van mijn school in Delden (Erve Hooyerinck), begreep ik dat mijn klasgenoten (met wie ik bijna 6 jaar van mijn jeugd heb gedeeld) mij zagen als een opgewekt en sterk persoon. Nu weten ze dat dit beeld slechts de buitenkant betrof. De pijn en verdriet werden destijds niet gezien, wat ik goed begrijp want op die leeftijd zie je de wereld met andere ogen. (klik hier voor een impressie van Reünie School Erve Hooyerinck oktober 2017).

The Read Shop Express Delden geeft mijn autobiografie extra aandacht. Een opvallende poster van de cover van het boek wordt in de winkel opgehangen. De regionale kranten ‘Tubantia’ en ‘Nieuws Uit Delden’ hebben destijds opvallende artikelen gepubliceerd over mijn boek. Ook in Almere is de verkoop goed. Niet zo verwonderlijk, aangezien ik 20 jaar in Almere heb gewoond.

Boekpresentatie in Spanje

19 december presenteerde ik mijn boek aan onze vrienden in Spanje. Eigenlijk was het dubbelfeest in onze zonovergoten tuin: Roy en ik vierden ons 10 jaar samen zijn als stel én uiteraard de boekpresentatie. De Nederlandssprekende vrienden ontvingen een gesigneerd exemplaar. Voor onze Spaanse vrienden had Feike een deel van de proloog vertaald, waardoor zij nog beter begrepen waarom het schrijven van dit boek zo belangrijk voor mij was.

Opnieuw beleefde ik een warme en feestelijke dag. Jacqueline, Marilina en Saskia Freichmann-Wijsbeek tijdens de boekpresentatie van Ondankbaar Loeder in Spanje op 19 deember 2017Dit keer met onze vrienden in Spanje. Het voelde zo goed om te zien dat ik een paar echte hartsvriendinnen heb.

De daaropvolgende dagen, begreep ik dat ik een missie heb te voltooien. Zowel in Nederland dan wel in Spanje.

Mijn missie

‘Samen het taboe doorbreken door te praten over #MeToo ervaringen’. Het heeft dan 40 jaar geduurd, maar uiteindelijk besef ik dat niet ik verkeerd heb gehandeld, maar dat de daders echt de grenzen van respect en fatsoen hebben overschreden. De tijd om de daders te beschermen, is over.

#MeToo gaat in mijn geval over Seksueel kindermisbruik (als gevolg van Kinderverwaarlozing), Seksuele intimidatie op de werkvloer en Aanranding. Ook de wereld omdraaien, wanneer ik melding doe van pesten op het werk, en wat dat met mij heeft gedaan, komt aan de orde in mijn boek.

Op LinkedIn, Twitter en Facebook geef ik regelmatig mijn meningen over deze onderwerpen en uiteraard op mijn website. Er ontstaan discussies, waarbij herkenbaarheid de boventoon voert. Ik lees dat ook anderen niet geloofd werden en daardoor men niet durfde hierover te praten, bang om niet geloofd te worden of zelfs bang voor de reacties van vrienden, collega’s en familie. Het taboe is erg groot, dat merk ik vaak aan de reacties, of aan de mensen die mijn boek wel hebben gelezen maar niet durven te reageren. Dat is jammer maar ik respecteer dat. Toch zou het mooi zijn als ook die mensen het taboe los kunnen laten.

Ook zie ik het aan een groot deel van mijn familie, ooms en tantes die mij jarenlang hebben zien worstelen. Ze zijn op de hoogte van mijn verleden maar kiezen ervoor om niet te reageren. Ik had stilletjes gehoopt dat juist zij mij een hart onder de riem zouden steken.

Ik ben er bovenop gekomen door hard te vechten en daar ben ik trots op.

Haarlems Weeblad bericht over Ondankbaar Loeder en de missie van Saskia Freichmann-WijsbeekMijn boek en mijn missie worden door diverse regionale- en lokale nieuwsbladen in Nederland opgepikt.

Mijn motto

Samen het taboe doorbreken door te praten over @MeToo Ervaringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.