Ik ben klaar voor de volgende stap

Klaar voor de volgend stappen| Saskia Freichmann-WijsbeekVoorbereiden op wat gaat komen

Ik kan bijna niet wachten op de heerlijke zwoele zomeravonden die steeds dichterbij komen. Straks aan het begin van de dag tot ’n uur of twaalf de klusjes in- en rond het huis doen, openhaardhout stammen zagen voor het aanstaande winterseizoen van onze eigen amandelbomen (en deze achterin de auto vervoeren naar huis) om daarna te genieten van de middag en de lange zwoele avond.

Onze comida (driegangen middageten) laten we ons welgevallen in één van de vele lokale restaurants. En of je het wilt of niet: door het uitgebreide menu, in combinatie met de warme zinderende lucht, moet je gewoon een siësta houden. Even helemaal niets doen. Voor je het weet is het zo rond zes uur. Tijd voor frisse duik in het zwembad en een kleine snack (merienda). Soms gaan Roy en ik de stad in, want vanaf vijf uur gaan de meeste winkels, restaurants en terrassen weer open.  Of we genieten in onze eigen tuin, tot laat in de avond, van de ontelbare sterren, het gesjirp van de cicades en uiteraard ’n tapa met een koele wijn. Op een heel relaxte manier, bereiden wij de niet te vermijden winterperiode voor, terwijl we genieten (en soms bijna bezwijken van de hoge temperaturen) van de zomerdagen en -avonden. Ik ben klaar voor de volgende stap.

Mijn verhaal is mijn waarheid

Toen ik begin vorig jaar had besloten om een autobiografie te gaan schrijven, probeerde ik een beeld te vormen van mogelijke aangename- en onaangename reacties van lezers, lezeressen, omstanders en personen die zichzelf menen te herkennen in mijn boek. En ondanks dat ik dacht goed voorbereid te zijn op wat mij zoal te wachten stond, werd ik verrast. Ik kon van tevoren niet goed inschatten, hoe zeer ik een steun in de rug kon zijn voor personen die min of meer soortgelijke traumatische ervaringen hebben meegemaakt. In hun jeugd, hun relaties, hun werk en met hun kinderen. In de vele persoonlijke berichten, werd ik bedankt voor het beschrijven van herkenbare situaties. Deze herkenning was voor de meeste schrijvers van deze berichten een hele opluchting. Noem het maar ‘een feest van herkenning en erkenning’. Deze berichten en contacten, hebben mij gesterkt om rechtop te blijven staan, wanneer ik aangevallen word op wat ik zie als mijn perceptie en mijn verhaal. Mijn verhaal is mijn waarheid. Mijn waarheid is zoals ik het doen en handelen van anderen percipieer en daar een mening over vorm in de geest van vrije meningsvorming en -uiting. Ik ben voorbereid. Op de warme zwoele zomer, maar ook op de ijzige koude wind die mijn vrije meningsuiting probeert te bevriezen.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.