Preview op mijn nieuwe lezing| Geloof in een mooiere en betere wereld

Amandelbloesems van de amandelbomen op het land in Spanje van Saskia Freichmann-Wijsbeek

Maar je hebt nu toch alles?

Herkenning en Erkenning van Kinderverwaarlozing

De prachtige witte bloesems van de amandelbomen op mijn eigen stuk land, sereen gelegen tussen de bergen van Las Virtudes en Salinas (Costa Blanca), geven mij NU het gevoel, dat alles op den duur met mij is goed gekomen. Weet u waar de naam ‘Costa Blanca’ vandaan komt? Zijn het de witte stranden, waar zoveel vakantiegangers, en Spanjaarden, genieten van de zee, de zon en het witte strand? ‘Costa Blanca’ beschrijft de witte bloesems van de amandelbomen, die in het vroege voorjaar, het landschap omtoveren van een dorre vlakte naar een sprookjesachtig decor.

Men kan amper geloven, dat de bloesems als bijna vanzelf, zonder enig ingrijpen van menselijke hand, zo prachtig en stralend naar de zon groeien. Niets is echter minder waar; in weer en wind dienen de bomen, en de rotsachtige grond, arbeidsintensief verzorgd te worden. Aandacht, liefde en toewijding zorgen ervoor dat de boom gezond groeit (en zo blijft) en dat wij mogen genieten van de bloesems en later, de heerlijke amandelen.

Ongeloof en onbegrip

Wanneer men, in het algemeen, via-via-te horen krijgt dat een succesvol en gelukkig persoon, vanuit het niets opeens gaat verhalen over zijn (of haar) traumatische jeugdervaringen en de impact die deze op latere leeftijd hadden op zijn (of haar) relaties met vrienden, collega’s, relaties, familie en kinderen, overheerst ongeloof boven empathie. Gebaseerd op wat men ziet, en denkt van je te weten, gaan de verhalen over jeugdtrauma’s en de impact hiervan op latere leeftijd, toch niet over jou? Jij hebt nu toch alles bereikt, waar anderen misschien alleen van kunnen dromen? Een succesvolle carrière,  een mooi huis, auto, luxe vakanties etc.., de zon smeekt bijna om jouw bloesems te mogen verwarmen! 

Helaas, allemaal schijn! Wegvluchten van je pijnlijke herinneringen, die regelmatig in nachtmerries in allerlei gedaantes hun aandacht bij jou opeisen. De realiteit van wie je bent, gevormd door deze ervaringen, ontkennen door altijd maar de schijn op te houden, en dan met name voor jezelf, door continue op je emotionele tenen te balanceren in relaties in het algemeen.

Ik wil het vandaag met u hebben over hoe ik mijn jeugdtrauma’s, en de impact hiervan op mijn latere leeftijd, een plek in mijn leven heb gegeven. Hoe ik de dorre en koude grond van mijn verleden heb bewerkt, de dooie takken van verraderlijke relaties heb gesnoeid en nu kan genieten van de warmte die ik elke dag mag ontvangen.

Zoek bijtijds professionele hulp

Mijn verhaal is een oproep, gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen, aan slachtoffers, omstanders en professionele hulpverleners om kinderverwaarlozing, maar ook de impact hiervan, te herkennen en te erkennen. Toen dat kwartje eenmaal bij mij was gevallen, kon ik werken aan een gelukkiger leven.

Preview lezing of een afspraak plannen

Je kunt hieronder een preview downloaden van mijn lezing 2018. Wil je een afspraak maken voor een lezing, vul dan het contactformulier in.

Download hier preview lezing 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.