Over de autobiografie

Ondankbaar Loeder Autobiografie Saskia Freichmann Wijsbeek

Ik wist weer wie mijn moeder was. Een vrouw waar je ver bij uit de buurt moest blijven.

Ik was een jaar of zes. We gingen kamperen in Bretagne, Frankrijk. Mijn vader ging niet mee, maar wel oom Willem. Op zich een hele rare situatie, want waar was mijn vader en waar was tante Henny? Op een ochtend moest ik me gaan wassen bij de jerrycan water die in het midden van een veld stond. De tenten van mijn moeder en mijn oom keken hier op uit. Mijn broers en mijn neven liepen op hetzelfde veldje. Ik mocht geen onderbroek aan, alleen een heel kort jurkje. Ik wilde dit niet, want de kans was groot dat mijn neven en broers me zouden zien. Toch moest het zo, want anders kon ik me niet goed wassen. Ik begreep niet waarom ze me verplichtte om zonder onderbroek naar die plek lopen om me te wassen, ik had me toch ook in de tent kunnen wassen? Daarnaast zag ik oom Willem met zijn fotocamera en voelde me erg ongemakkelijk. Ik probeerde zijn lens te ontwijken, maar toch heeft hij een foto van mijn blote billen weten de maken. Ik voelde me ellendig. Ik was er ziek van en heb veel te lang moeten horen hoe leuk dit was.

In relaties stelde zij zich de vraag: “Ben ik echt lelijk en dik, zoals mijn moeder altijd beweerde?” Toen zij langzamerhand het besef kreeg dat mooi zijn begint met zelfvertrouwen, zocht zij de grenzen op van seks, liefde en passie.

Zonder een blad voor de mond te nemen, vertelt zij over haar langdurige- en kortstondige relaties. Over haar gelukkige momenten en haar teleurstellingen.

Volhardend, bijna tegen beter weten in, blijft zij loyaal naar haar twee kinderen die haar vertrouwen regelmatig misbruiken. Koste wat het kost, wil zij de gevoelens van afstoten en eenzaamheid (voor haar zo herkenbaar uit haar jeugd en de jaren daarna) haar kinderen besparen. Verhalend vertelt zij over de jeugd van haar kinderen, de rollen die beide vaders hierin gespeeld hebben en het gevolg van een ontwrichte gezinssituatie op het verdere leven van haar kinderen en kleinkinderen.

In haar debuutroman “Ondankbaar Loeder” vertelt Saskia Freichmann-Wijsbeek (juli 1964) over haar zoektocht naar liefde en erkenning. Onderweg wordt zij geconfronteerd met verkrachting, misbruik en vernedering.