Over Saskia

Saskia Freichmann-Wijsbeek, auteur autobiografie Ondankbaar Loeder

Ik kon nog niet zeggen wat ik voelde: help me! Ik ben hier niet gewenst!

27 juli 1964. Ongepland waren mijn ouders een derde kind “rijker”. Voor het eerst zag ik het licht in de achterkamer van ons huis in Delden. De huisarts begeleidde de bevalling. Bij de aangifte was mijn vader in de bonen. Aan het loket tolden de bedachte namen door zijn hoofd. Dan maar de meest voor de hand liggende namencombinatie laten registreren: “Francisca Ida”. Mijn moeder besloot dat ik een andere roepnaam moest hebben: “Saskia”.

Naar pretparken en dierentuinen ben ik nooit geweest met mijn ouders. Toen ik mijn moeder vroeg waarom we daar nooit naartoe gingen, was het antwoord: “Dat heb ik jaren gedaan met jouw broers. Dat heb ik nu wel gehad. Daar heb ík geen zin meer in.” Zo, dat was duidelijk. Ik was niet belangrijk genoeg om iets leuks mee te ondernemen.

Jarenlang heb ik gedacht dat mijn ouders niet mijn ouders waren. Zelfs toen ik al jaren het huis uit was, heb ik dit nog gedacht. Ik begreep niet waarom ik zo’n eenzame jeugd heb gehad. En dat soort eenzaamheid is iets wat nooit went. Geen enkel kind zou zo eenzaam moeten zijn.

Ruim een week na de geboorte van Bartje, kwamen mijn ouders uiteindelijk op kraambezoek. Ik was helemaal blij en trots om mijn prachtige mannetje te kunnen laten zien aan mijn ouders. Mijn ouders gingen mee naar boven en trots liet ik onze zoon zien. En wat zei mijn moeder toen ze Bart zag: “Ik ben zo blij dat het een jongetje is, want ik hou niet van meisjes.” Die kwam aan, frontaal! Recht in mijn hart! Dat deed zeer! Het was haar weer gelukt om me tot op het bot te raken. Ik kon ook niet reageren op dat moment en hoopte dat ze heel snel weer zouden vertrekken.

Saskia is inmiddels 10 jaar samen met Roy. Recent hebben ze het roer drastisch omgegooid. De banen en het huis in Nederland werden verruild voor wonen op het platteland van de Spaanse Costa Blanca. Een ideale omgeving om  lichaam en  geest alle ruimte te geven om intens te genieten van het leven en om tijd te nemen voor het schrijven van haar autobiografie.

In haar debuutroman “Ondankbaar Loeder” vertelt ze over haar zoektocht naar liefde en erkenning. Onderweg wordt zij geconfronteerd met verkrachting, misbruik en vernedering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.